Om køkkenet
Vision for køkkenet
På Holte-Hus Efterskole ønsker vi, at køkkenet er et centralt samlingspunkt for elever og ansatte, hvor det er hyggeligt at mødes.
Der serveres sund mad, som lever op til diverse anbefalinger, da vi ser det som en vigtig opgave at sørge for at elever og ansatte får en ernæringsrigtig kost. Det giver lyst og energi til hhv. skole- og arbejdsdag!
Derudover er det et grundprincip, at eleverne selv er med i køkkenet, og er med til alt fra…
menuplanlægning…
varemodtagelse…
madlavning…
servering…
hygiejnekontrol og
rengøring.
På denne måde oplever eleverne selv glæden ved at lave lækker mad fra bunden, og de bliver bevidste om, hvad de spiser. Deres køkkenfaglige viden, tager de med sig videre i livet.
Køkkenet indgår derfor som en naturlig del af dagligdagen og fungerer som et praktisk inspirerende læringsrum på lige fod med den øvrige undervisning.
Elevinddragelse
I turnusordningen er eleverne med i køkkenet på skift, og alle elever får (minimum) en uge i køkkenet i løbet af et skoleår.
Tre-fire elever fra samme årgang er sammen i køkkenet en uge af gangen (mandag-fredag). Om torsdagen planlægges menuen for den kommende uge med det nye hold køkkenelever. Eleverne møder i køkkenet kl. 08:00-14:30 hele ugen. Som hovedregel skal eleverne være i køkkenet, selvom deres årgang skal på tur eller lignende, da det praktiske køkkenfaglige læringsrum erstatter den almindelige undervisning.
Eleverne er med til alt, hvad der laves i køkkenet i løbet af ugen, så de får et indblik i hvordan det er at arbejde i et køkken samt kendskab til variationen af arbejdsopgaver herunder bl.a.:
Menuplanlægning
Varebestilling
Planlægning og fordeling af arbejdsopgaver
Fødevaresikkerhed
Mængdeberegning
Rengøring
Præsentation af maden
Fremstilling og tilsmagning
Køkkenpersonale
Personalet i køkkenet udgør to fuldtidsansatte køkkenmedarbejdere, der har deres daglige gang på skolen i dagtimerne i hverdagene; en køkkenansvarlig og en køkkenansat. Christine er ansat som den ansvarlige leder i køkkenet. Hun har en Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – Fødevarer og Ledelse og har i øvrigt en Kandidat som overbygning i Fødevareinnovation og Sundhed fra KU FOOD (Institut for Fødevarevidenskab på Købehavns Universitet). Julie der også er ansat i køkkenet, har en Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed – Fødevarer og Ledelse.
Måltider og madkoncept
I køkkenet sørger vi både for morgenmad, frokost, cafévogn (mellemmåltid), aftensmad og aftente (mellemmåltid) for elever og personale. Maden, vi serverer, er moderne, økologisk, sund og varieret, og vi anvender rene råvarer af høj kvalitet herunder en ugentlig levering af frisk fisk fra en lokal leverandør. Vi har generelt mange grøntsager på menuen for at integrere de nødvendige vitaminer og mineraler i maden jf. de officielle kostråd, som uddybes nedenfor.
En del af køkkenets arbejde fokuserer desuden på at skubbe til elever og personale og udvide deres madhorisont i forhold til, eksempelvis at udbrede retter uden kød eller med en reduceret mængde kød – eks. når vi har burger på menuen, og har lavet en bøf bestående af kikærter og peberfrugt i stedet for hakket oksekød. På den måde inspirerer vi til en mere klimabevidst madkultur, og de sultne munde opdager, at maden ofte smager af mere, når vi udskifter noget af kødet med grøntsager.
Kostråd
I januar 2021 udskrev Fødevarestyrelsen de nyeste officielle kostråd som omfatter 7 konkrete kostråd og et par supplerende tips med fokus på sundhed og klima: ’Spis planteriget, varieret og ikke for meget.’ Kostrådene har i særdeleshed fokus på, at vi skærer ned på kød og det søde, salte og fede.
De anbefaler, at vi spiser mere frugt og grønt, mere fisk og fødevarer med fuldkorn og som noget, for nogen måske, nyt – flere bælgfrugter. Ved at ’strække’ kødretterne med grøntsager og bælgfrugter imødekommer vi kostrådende, såvel som tilføjer smag, farve og konsistens til en ellers kedelig kødsauce.